Държавната Българска банка за развитие (ББР) и дъщерните й дружества няма

...
Държавната Българска банка за развитие (ББР) и дъщерните й дружества няма
Коментари Харесай

Депутатите изключиха ББР от закона за държавните фирми

Държавната Българска банка за развиване (ББР) и дъщерните й сдружения няма да са обект на закона за обществените предприятия. Това значи, че те няма да подлежат на по-засилен надзор. Това гласоподаваха депутатите през вчерашния ден при второто четене на законопроекта. Приемането му е част от уговорките, които България пое в хода на присъединението към еврозоната. По концепция задачата е ръководството на държавните компании да се модернизира съгласно най-хубавите интернационалните практики.

Законопроектът е на Министерския съвет, само че текстът за изключването на ББР от обсега му е импортиран от депутата от " Атака " Десислав Чуколов. От " Атака " настояха стягането на контрола върху обществените предприятия да не важи за " сдружения, които реализират активност като кредитни институции ", тъй като те и без друго били прекомерно контролирани - от Българска народна банка, КФН и други, и " попадането им в обсега на закона би довело до несъответствия и двойна и тройна отчетност, което би затруднило активността им ". Правилата за отчетност на кредитните институции към този момент са съобразени с положителните практики на Европейски Съюз и с бъдещото ни участие в ERM2, настояват от " Атака ".

На процедура изключването на държавни кредитни институции, препоръчано от хората на Волен Сидеров, се отнася единствено за ББР и за дъщерните й сдружения - " Национален гаранционен фонд " и " Микрофинансираща институция Джобс ". Има и други мощно  регулирани държавни предприятия - да вземем за пример в енергетиката, само че за тях " Атака " не предлага изплъзване от обсега на закона. ББР търпи рецензии, тъй като е основана да подкрепя дребните компании, а максимален дял в кредитния й портфейл заемат скъпи планове на едрия бизнес.

Против изключването на ББР от закона в пленарна зала бяха само депутатите от Българска социалистическа партия.   " Това е лобистки текст. ББР е основана да подкрепя дребния и междинния бизнес, а тя не извършва функционалностите, за които е основана, възрази Христо Проданов от Българска социалистическа партия. По думите му банката е източник на " свежи " средства за четири-пет индивида.

СЪПРОТИВА

От КНСБ разпространиха в коридорите на Народното събрание декларация по отношение на отхвърлените от икономическата комисия техни оферти в законопроекта. Народното събрание на процедура " отрязва " служащите от правото им да управляват обществените компании, което е тяхно право по конституция, както и съгласно редица интернационалните актове, които препоръчват независим надзор на управлението на държавните сдружения, показват от самостоятелните синдикати.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР